Irak Türkmenleri - Güya Aydın (Gouya Roshan)



Bu defa Irak’ın kuzeyine, burada yaşayan Türkmenlere ve karşı karşıya oldukları etnik ayrımcılık sorunlarına göz atacağız. Türkmenler bu bölge de yaşayan eski ırklardan biri olmalarına rağmen maalesef daima adaletsizliğe ve zulme maruz kalmışlardır.

Türkmenler tarih boyunca, kuzey Irak ve Kerkük’te sükûnet eden diğer ırkları kardeşleri olarak bildiklerini ve barışçıl bir şekilde, bir arada yaşamaya hazır olduklarını ispat etmelerine rağmen bugün en çok zarar gören yine Türkmenler oluyor. Çünkü Kerkük üzerinde hak iddia ediliyor. Bu defa Irak’ın kuzeyine, burada yaşayan Türkmenlere ve karşı karşıya oldukları etnik ayrımcılık sorunlarına göz atacağız. Türkmenler bu bölge de yaşayan eski ırklardan biri olmalarına rağmen maalesef daima adaletsizliğe ve zulme maruz kalmışlardır. ve sahiplenme çabası Amerikan operasyonundan sonra daha da artmış olup en üst düzeye çıkmıştır. Türkmenler Saddam Hüseyin hükümetinin yıkılmasıyla rahat bir nefes alacaklarını sanırken maalesef bölgedeki şiddet olayları daha da artmıştır.

Buna rağmen Kürtler Amerika tarafından ve Şii Araplar ise İran tarafından destekleniyorlar. Sünni Araplar ise destekçi ve direnişçi bulmakta herhangi bir zorlukla karşılaşmıyorlar. Böylece her bir grup kendisini destekleyecek bir dayanak bulmuştur ancak Türkmenler bölgede yaşayan ve hiçbir silahlı gücü bulunmayan tek etnik unsur dahası Mesut Barzani (Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı) ve Celal Talabani’nin (Irak Cumhurbaşkanı) liderlik ettiği iki büyük Kürt partisi bölgedeki hâkim güç konumundalar.

Öyle ki Kerkük dışından bu bölgeye Türkmen olmayan unsurlar getirerek ve onlara Kerkük kimlikleri vererek Türkmenleri azınlık ve Kürtleri çoğunlukta göstermeye çalıştıkları söylentisi kulaktan kulağa dolaşıyor.
Bu bölgenin sakinleri çok vahim bir vaziyette yaşamlarını sürdürüyor ve en büyük zararı da Türkmenler görüyor çünkü Kerkük çok büyük petrol rezervlerine sahip ve bu bakımdan dünyanın en zengin şehirleri arasında gösteriliyor. Türkmenler her bir yandan, Türkiye Kuzey Irak’a girmesi durumunda Türkmenlerden intikam alacağını söyleyen P.K.K’NIN tehdidi altındayken diğer yandan ise en çok terör ve katliam olayları Türkmen yerleşim bölgelerinde gerçekleşmektedir. Şunu da belirtmek gerekir ki Kürt siyasi liderler her gün yeni bir siyasi arayışın içerisindeler. Bir taraftan Türkiye’ye ye karşı tutum sergilerken diğer yandan ise Neçirvan Barzani günlük siyasi anlayışı ile Türkiye’yi Kuzey Irak’ta P.K.K’YA karşı operasyon yapması için teşvik ediyor. Nasıl bir ortamsa, Öte yandan Mesut Barzani, Türkiye'ye karşı PKK'yı destekliyor!
Kerkük’ün üst düzey yöneticilerinden biri şöyle diyor: Kürt yöneticilerin dikkatini Kerkük’e çeken diğer bir mesele ise bu şehirde saklı ve Saddam Hüseyin’e ait olan değerli evraklar ve definelerdir ama ABD’NİN bölgede bulunmasından dolayı, daha sonra eyleme geçmek üzere sessiz kalmaya ve ABD güçlerinin 
bölgeyi terk etmesini beklemeye karar vermişlerdir.

Her halükarda Türkmenler çok zor ove kritik bir sürecin içerisindeler ve gelecek onlar için belirsizliğini korumaya devam etmektedir ve eğer en kısa zamanda Kerkük ve bu şehirde bulunan doğal kaynaklar hakkında bir karar verilmezse Türkmenlere karşı daha çok cinayetin gerçekleşmesi kaçınılmaz olacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Suriyeli Sınımacılar neden ülkelerine dönmüyorlar?

Türkiye’nin en büyük düşmanı Kimdir?

Biz Türklere Merhamet etmeyeceğiz ,Çünkü Türkler merhameti hak etmiyor ! Güya Aydin