Küresel bir sorun: sahte ilaç kullanımı – Güya Aydın (Gouya Roshan)


Günümüzde, dünya piyasalarında sahte ilaç satışları tehlikeli bir biçimde artmış durumda ve bu ilaçların kullanımı bireylerin sağlığı üzerinde tehlikeli yan etkiler bırakmıştır.
Bu ilaçların tedavi etkisi olmadığı gibi bilinmeyen kimyasal bileşimlerinden dolayı aynı zamanda çok da tehlikelidirler. Avrupa ülkeleri, sahte ilaç piyasasının sadece 

kozmetik, cinsel sağlık ve ağrı kesicileri kapsadığını ve ambalajlarının çok farklı olduğu kanısındalar. Ama ben bu konuda bizzat araştırmada bulunmuş ve sahte ilaç satışlarına yakından şahit olmuş biri olarak bu kanıya kesinlikle katılmıyorum. İthal edilen bu sahte ilaçların ambalajları modern kopyalama teknikleri kullanılarak orijinalleri ile birebir benzer şekilde üretilmiş ve aynı etiketlere ve prospektüslere sahipler ki bu aşamada etiket ve izin numaralarını kontrol etmek hiçbir anlam taşımamaktadır. Bu ilaçların dünya piyasalarında satışa sunulmasına rağmen yine de satışı ve kullanımı yoksulluk ve Sağlık Bakanlığı gözetim eksikliği nedeniyle, gelişmekte olan ülkelerde katbekat fazladır. Örnek olarak Türkiye, İran ve özellikle de savaş ve kargaşa ortamı nedeniyle kalp, kanser ve hatta diyabet ilaçlarının sahtesinin kol gezdiği Irak’ta. Bu sahte ilaçları hastanelerde bile görebilmek mümkündür. Irak’ta, özellikle de Kürdistan bölgesinde eczacılar ilaç almaya gelen müşterilere orijinal mi yoksa uygun fiyatlı olanını mı istediklerini sorarlar. Halk ise değişik markalar nedeniyle farklı fiyatlar olduğunu sanarak orijinal almaktan kaçınıp bu sahte ilaçlara yönelip kendilerine göre uygun fiyata ilaç alıyorlar. Doktorlar ise hastanın durumuna göre, hasta kapıdan çıkmadan önce şöyle diyorlar: Eczacıya kesinlikle orijinal ilaç vermesini söyleyiniz. Bundan yola çıkarak tüm bu doktorların eczanelerdeki sahte ilaçlardan haberi olduklarını söyleyebilmek mümkündür. Şunu da göz ardı etmemek gerekir ki dünyada birçok hasta sahte ilaç korkusuyla ilaç almayı bırakacaktır ve bu da orijinal ve standart ilaçlara olan güvenin sarsılmasına neden olup ölümlere bile yol açabilecektir. Çin hükümeti, sahte ilaç şebekesi yüzünden 195 bin kişinin bu ülkede hayatını kaybettiğini ve 1300 fabrika kapattıklarını ilan etti. Şimdi biz toplumun yararlı bireyleri olarak bu soruna nasıl dur diyeceğiz? Menfaatleri uğruna sahte ilaçların üretimi ve satışı için hiçbir yolu denemekten çekinmeyen, dünya ve özellikle de fakir ve gelişmekte olan ülke halklarını ölüm tuzağına düşüren bu kişilerin ve şebekelerin karşısında nasıl duracağız?


Günümüzde, dünya piyasalarında sahte ilaç  satışları tehlikeli bir biçimde artmış durumda ve bu ilaçların kullanımı bireylerin sağlığı üzerinde tehlikeli yan etkiler bırakmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Suriyeli Sınımacılar neden ülkelerine dönmüyorlar?

Türkiye’nin en büyük düşmanı Kimdir?

Biz Türklere Merhamet etmeyeceğiz ,Çünkü Türkler merhameti hak etmiyor ! Güya Aydin